Cultura artistică

Artele plastice 

Artiștii din Spania au fost extrem de influenți în dezvoltarea diferitelor mișcări artistice europene și americane. Datorită diversității istorice, geografice și generaționale, arta spaniolă a cunoscut un număr mare de influențe. Patrimoniul mediteranean în Spania, în special în Andaluzia, cu influențe greco-romane și unele maure este încă evident astăzi. Printre influențele europene se numără Italia, Germania și Franța, în special în perioadele Renașterii, Barocului spaniol și Neoclasică. Există multe alte stiluri autohtone, cum ar fi arta și arhitectura preromanescă⁠, arhitectura herreriană⁠ sau goticul isabelin⁠.

În timpul Epocii de Aur, printre pictorii care au lucrat în Spania s-au numărat El Greco, José de Ribera, Bartolomé Esteban Murillo și Francisco Zurbarán. Tot în perioada barocă, Diego Velázquez a creat unele dintre cele mai faimoase portrete spaniole, precum Las Meninas⁠ și Las Hilanderas

Pablo Picasso

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso (25 octombrie 1881- aprilie 1973) a fost un artist plastic spaniol.

A fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso reprezintă o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și, totodată, viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică - pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.

Sculptura 

Stilul plateresc s-a extins de la începutul secolului al XVI-lea până în ultima treime a secolului, iar influența sa stilistică a pătruns în lucrările tuturor marilor artiști spanioli ai vremii. Alonso Berruguete (școala de la Valladolid) este supranumit "prințul sculpturii spaniole". Principalele sale lucrări au fost lojele superioare ale corului Catedralei din Toledo, mormântul cardinalului Tavera din aceeași catedrală și retablul Vizitei Fecioarei Maria din biserica Santa Úrsula din aceeași localitate. Alți sculptori notabili au fost Bartolomé Ordóñez⁠, Diego de Siloé⁠, Juan de Juni și Damián Forment⁠.


Alonso Berruguete


Alonso González de Berruguete (1486–septembrie 1561) a fost un pictor, sculptor și arhitect spaniol.

Născut în orașul Paredes de Nava⁠, Berruguete a studiat arta sub tutela tatălui său, pictorul Pedro Berruguete⁠. Cu toate acestea, familia sa a ales dreptul ca profesie și a obținut pentru el o funcție oficială la Valladolid, titlu pe care l-a deținut ani de zile, probabil mult timp după ce s-a dedicat artei. După moartea tatălui său în 1504, Berruguete a călătorit în Italia pentru a-și continua studiul artei, petrecându-și cea mai mare parte a timpului la Florența și Roma. Aici a studiat sculptura sub îndrumarea maestrului italian Michelangelo. Picturile sale realizate în Italia au arătat o influență manieristă, arta sa fiind comparată cu cea a unor contemporani precum Jacopo Pontormo și Rosso Fiorentino. În Florența a fost angajat de călugărițele de la San Geronimo să termine un altar lăsat neterminat la moartea sa de Filippo Lippi.

Printre lucrările sale se numără un altar la Colegiul Irlandez din Salamanca (1529 – 1533), staluri de cor la Catedrala din Toledo (1539 – 1543) și un mormânt pentru Arhiepiscopul de Toledo Juan de Tavera la spitalul fondat de Tavera, spitalul Sfântului Ioan Botezătorul din Toledo (1552 – 1561). 

Arhitectura

Datorită diversității sale istorice și geografice, arhitectura spaniolă își trage influențele dintr-o serie de surse diferite. Oraș de provincie important fondat de romani și cu o vastă infrastructură din epoca romană, Córdoba a devenit capitala culturală, îmbogățindu-se cu arhitectură fină în stil arab, în timpul dinastiei umayyade islamice.[269] Mai târziu, arhitectura în stil arab a continuat să se dezvolte în cadrul dinastiilor islamice succesive, încheindu-se cu Nasrizii⁠(d), care și-au construit faimosul complex de palate din Granada.

Antoni Gaudi

Antoni Gaudí, numele la naștere, Antoni Placid Gaudí i Cornet (25 iunie 1852-10 iunie 1926) a fost un arhitect catalan faimos atât pentru stilul său unic cât și pentru proiectele sale puternic individualizate.

Deși a fost catalogat alături de stilul Art Nouveau, Gaudí a creat un întreg stil original.

Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a născut la 25 iunie 1852 la Reus, Catalonia, dar și-a realizat studiile și operele la Barcelona, în Catalonia.

Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa.

În 1883 a început construcția unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, catedrală finanțată din fonduri publice. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită la 10 iunie 1926, în urma unui accident (fusese lovit de un tramvai). Acest monument mai este și astăzi în lucru, finanțat din donații publice. Finisarea sa este preconizată pentru anul 2026. 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți